Kan je accepteren dat je hooggevoelig bent?

Volgens de één is hooggevoeligheid verschillend van hoogsensitiviteit, volgens de ander betekent het precies hetzelfde. En, is hooggevoeligheid nu aangeboren of kan het ontwikkeld worden? Je vriendin adviseert je therapie zus en je collega healing zo.

Welke weg past bij jou?

Je kan aardig de weg kwijtraken in het therapieëndoolhof. Leer echter naar je eigen stem en gevoel te luisteren, die zijn namelijk sterk ontwikkeld bij elke HSP’er. Zelf heb ik vele trajecten en behandelingen mogen doorlopen, van cognitieve gedragstherapie tot haptonomie. Overal heb ik iets van opgepikt, maar de grote veranderingen bleven uit.

Ten eerste denk ik dat het belangrijk is dat als je iemand zoekt die jou kan helpen om te gaan met je hooggevoeligheid, het iemand is die zelf ook hooggevoelig is. Zo weet diegene waar hij het zelf over heeft en ook waar jij het over hebt. Je vaak niet begrepen voelen is iets wat veel HSP’ers hun hele leven al hebben meegemaakt.

Verwacht geen wonder, verwacht niet dat je (hoog)gevoeligheid zal verdwijnen. Niemand kan jou van je hooggevoeligheid af helpen. Dit is wie jij bent! Hetzelfde met bepaalde technieken en hulpmiddelen, voor de één werkt het wel en voor de ander niet. Het gaat er uiteindelijk om dat je voor jezelf een mooi pakket samenstelt waar jij je prettig bij voelt en wat voor jou werkt.

Accepteer jezelf zoals je bent

Je bent met je hooggevoeligheid geboren, met een hoog bewustzijn en een fijn zenuwstelsel. Je hebt waarschijnlijk meer rust nodig, of momenten voor jezelf om op te laden. Het gevecht met je hooggevoeligheid zal ophouden op het moment dat je accepteert dat je zo bent. Het leren omgaan met je hooggevoeligheid zal misschien wel je hele leven lang een uitdaging blijven.

Hooggevoelig (hoogsensitief) zijn biedt veel uitdagingen, maar ook heel veel mooie dingen. Je bent niet alleen, ook al voelt dat misschien vaak wel zo; ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Zoek elkaar op en help elkaar. Het geeft rust als je je niet constant anders voelt, maar in contact komt met mensen die je begrijpen.

Creëer een leven voor jezelf dat goed voelt, waarin je je genoeg oplaadt en rustmomenten hebt. Vergelijk je niet met de rest van de mensen. Je hoeft niet constant te voldoen aan de eisen van de huidige maatschappij.

En dan zijn er de vragen die je jezelf misschien vaak hebt gesteld:
– Waarom kunnen de anderen het wel en ik niet?
– Hoe overleef ik deze huidige maatschappij en vind ik mijn plek hierin?
– Waarom ben ik toch zo gevoelig?
– Waarom ben ik zo snel moe en waarom voel ik zo veel?

Met zulke vragen blijf je juist weerstand bieden tegen wie je bent. Dit levert je negatieve energie op. Je hoeft je niet te vergelijken met andere mensen; kijk gewoon naar wat jij aankunt, en dat voel je maar al te goed aan als hooggevoelig persoon.

De verbinding met jezelf

Misschien ben je in de loop der jaren het contact met jezelf kwijt geraakt, van het kastje naar de muur gestuurd en ontzettend aan jezelf gaan twijfelen. Dan wil ik je uitnodigen om weer terug te gaan naar jouw lichaam, je onderbuikgevoel, jouw kern en intuïtie. Wat wil het je zeggen?

Alle antwoorden zijn in jezelf te vinden. Soms heb je wat hulp nodig om weer die verbinding te maken. Maar uiteindelijk ga jij bij jezelf naar binnen en weer voelen. Ik nodig je uit om weer terug te keren naar jezelf. Je bent perfect zoals je bent en je mag jezelf gaan accepteren in alles wat je bent en een leven creëren dat volledig bij jou past.

Laat wat van je horen

*